TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

KOBİ’lerin Finansmana Erişim Sorunları Devam Ediyor

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, KOBİ’lerin toplam girişimlerin yüzde 99.7’sini, istihdamın yüzde 70.5’ini ve üretim değerinin yüzde 41.6’sını oluşturduğunu belirterek, sorunlu bir dönemden geçtiklerini söyledi. Sönmez, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bugün KOBİ’ler büyümeye değil, hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Geçen yıl her dört işletmeden üçünün finansmana erişimde güçlük yaşadığını ve her iki işletmeden birinin bu nedenle iş hacmini daraltmak zorunda kaldığını vurgulayan Sönmez, bu yılın ilk yarısında da benzer bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Farklı coğrafyalarda devam eden savaşlar, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu kriz ortamının işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

Çözüm Yolları Neler?

Sönmez, sorunların aşılması için önerilerde bulundu. Bunlar arasında kredi mekanizmalarının çeşitlendirilmesi, teminat yapısının esnetilmesi, finansal okuryazarlık ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik, bölgesel farklılıkların gözetildiği finansal programlar yer alıyor.

KOBİ Kredileri ve Riskler

BDDK’nın verilerine göre, KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin miktarı artarken, takipteki KOBİ kredilerinde de artış kaydedildi. Nisan 2025 sonunda bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısının 4 milyon 681 bin olduğu belirtilirken, batık KOBİ kredilerinin miktarının 122.5 milyar TL’ye ulaştığı ifade edildi.

TÜSİAD Başkanı: ABD Politikaları Risk Oluşturuyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, küresel rekabetin değiştiğini ve korumacılığın arttığını vurgulayarak, Türkiye’nin doğru adımlar atması durumunda bu süreçten avantajlı çıkabileceğini belirtti. Turan, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin küresel ekonomi için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade ederken, Türkiye’nin altyapı yatırımları ve özel sektör dinamizmi ile öne çıkabileceğini söyledi.

Rekabet Gücünde Gerileme

Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, Türkiye’nin imalat sanayisi sektörleri değerlendirildi ve endeks sabit kaldı. Ancak yıllık bazda yüzde 8.9 oranında gerileyerek 2015 seviyesinin altına indi.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 3 bin 400 lira, en düşük 42 kuruş olarak belirlendi.

Yoksulluk artar işsiz sayısı katlanır

CHP’ye açılan kurultay davası, gündemin ilk sırasında. Ekonomistler pazartesi günü olası kurultay iptalinin krizi derinleştireceğini ve yoksulluğu artıracağını vurguladı.

İspanya sanayisine güven azaldı

İspanya’da sanayi güveni, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 0.9 puan azalarak -5.2 seviyesine geriledi. Bu düşüş, Şubat ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, üretim …