TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği: Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliklerini Değerlendirdi

30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve özel hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında Türk Tabipler Birliği (TTB) ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada bazı detaylar şu şekilde aktarıldı:

“Yeni düzenlemeler, eskinin istisnai halleridir”

Yayımlanan yönetmelikte yer alan pek çok hüküm, eski yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alınmıştır. Bu nedenle “yeni” olarak nitelendirilen düzenlemeler aslında eski düzenlemelerin istisnai halleri olarak değerlendirilmektedir. Vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemelerde de iyileştirmeler yapılmış ve özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları devam ettirilmiştir.

“Kadro dışı geçici tabip çalıştırma geniş bir şekilde korunmaktadır”

Yeni düzenlemede, sağlık personelinin özel hastane kadrosunda çalışırken sigortalı olarak çalışacağına dair açık bir düzenleme yer almaktadır. Ayrıca, “kadro dışı geçici tabip çalıştırma” konusu da detaylı bir şekilde ele alınmış ve geniş bir koruma altına alınmıştır. Buna göre faal muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanmıştır.

“Eski yönetmeliğin kısıtlamaları yeni düzenleme ile taşınmıştır”

Önceki yönetmelikte yer alan bazı kısıtlamaların yeni düzenlemeyle devam ettirildiği görülmektedir. Bu durum özellikle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmeleri konusunda yaşanan kısıtlamaları içermektedir. Ayrıca, hizmet satın almalarına ilişkin düzenlemelerde de bazı yenilikler yapılmış ancak belirsizlikler devam etmektedir.

“Hukuka aykırı maddelerin iptali için hukuki girişimde bulunulacaktır”

Yeni düzenlemede yer alan bir diğer önemli konu ise palyatif bakım yataklarına ilişkin düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılmasının ardından, hukuka aykırı bulunan maddelerin iptali için gerekli hukuki adımların atılacağı belirtilmiştir.

Detaylı bilgi ve incelemeler için resmi kaynaklara başvurulması önerilmektedir.

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.