Marx, sermaye ve iktisadi aklın cinneti

“`html

Marx’ın Meta Teorisi ve Günümüzdeki Geçerliliği

Marx, kapitalist ekonomik sistemin işleyişini detaylı bir şekilde incelerken, metaların ikili yapısına dikkat çeker. Onun fikirlerine göre, metalar hem kullanım değeri hem de mübadele değerine sahiptir. Bu noktada, Marx metaları iki ayrı kategoriye ayırmadan, ikili doğasını ele alır. Kullanım değeri, bir meta ile ilgili yararlılık özelliğini yansıtırken, mübadele değeri ise pazardaki değerini ifade eder. Bu iki değer bir yandan birbirine bağlıdır, diğer yandan da zıt ilişkiler içerisindedir. Kullanım değeri, yiyecekten giyeceğe, hatta kültürel ürünlere kadar birçok şeyde kendini gösterebilir. Önemli olan, kullanım değerinin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmesi ve onlarda bir isteğin oluşmasını sağlamasıdır. Diğer yandan mübadele değeri, ekonomik sistemin sadece kapitalist toplumda geçerli olan bir yönüdür.

Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti
David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti”, Çeviren: Esin Soğancılar, 239 sayfa, Sel Yayıncılık, 2021

David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti” adlı eserinde bu sorulara ışık tutarak, “Bugün bazı açılardan eski moda görünse de, Marx’ın analizleri eski zamandan çok daha geçerli.” diyerek bu fikirleri vurgular. Marx’ın dönemi, dünya genelinde etkileri hissedilen karmaşık bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına zemin sağlamıştır.

Harvey, Marx’ın “sermaye, hareket halinde bir değerdir” ifadesi üzerinden yola çıkarak, sermayenin döngüsünü doğadaki hidrolik denge ile kıyaslar. Ancak, bu iki yaklaşım arasında belirgin bir farklılık olduğunu da aktarır; hidrolojik döngü sabit ve değişmezdir, oysa sermaye döngüsü sürekli bir büyüme sarmalı içinde hareket eder. Harvey, sermayenin değeri hareket ettiğinde değer kaybının olduğu konusunda uyarıda bulunur.

Marx, değeri “toplumsal olarak gerekli emek zamanı” olarak tanımlarken, Harvey bu değer kavramının maddi sonuçlar doğuran ama gayri maddi ilişkilerle bağlantılı olduğunu ifade eder. Marx’ın para kavramı, yabancılaşmış emek değerlerini temsil ederken, Harvey’e göre “toplumsal olarak gerekli olan”, hem işverenlerin hem de işçilerin tabi olduğu bir “görünmez el” yaratmaktadır. Marx’a göre, mübadele değerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak, toplumsal olarak gerekli emek zamanının da sona erdirilmesi anlamına gelir.

Harvey, “hareket halindeki değer” kavramı üzerinden, sermayenin yeniden üretiminde ortaya çıkan tehlikeleri ve sermayenin farklı kesimleri arasındaki uzlaşmaz çelişkileri gözler önüne serer. Sermaye durakladığı veya yavaşladığı her anında değer kaybı meydana gelecektir. Sermaye, mamul ürün şeklinde pasif kaldığında, aktif olarak çalışamaz, bu da ekonomik bir krizi tetikler. Ayrıca, paranın atıl kalması sorunundan ziyade, burada stok maliyetlerinin daha önemli olduğunu vurgular. Üretim sürecindeki rutin masrafların karşılanması için, finansman ihtiyacı doğar ve bu çoğu zaman kredi mekanizmalarıyla halledilmeye çalışılır.

Harvey’nin borç ekonomisi üzerine yaptığı analiz, üretim zamanıyla dolaşım zamanının çelişkisi üzerinden ilerler. Bu çelişki, kredinin dünyaya girişini sağlar. Marx, fakat paranın bir meta olarak dönüşümünün karmaşık olduğunu keşfeder, bu yüzden yeni yatırım ve yenileme için kredi kullanılabilmektedir.

Marx’a göre, borç verilen para, yani faiz getiren sermaye, karşı değer formu olarak değerlendirilmektedir. Bu, sermaye devrini hızlandırmanın bir yoludur. Borç, gelecekteki üretim değerlerine ilişkin bir hak talebidir; bu değer üretimi yeterli değilse, kriz kaçınılmazdır. Dolayısıyla, üretken olmayan emek borç kapsamına girer. Örneğin, pazarlama gibi dolaşımda çalışan emekçiler artı değer yaratabilir ama gerçek anlamda bir değer üretmezler. Hem ev içi emek hem de alternatif yaşam biçimlerinin geliştirilmesi gibi unsurlar da “karşı değer” politikası kapsamına girmektedir.

Harvey, “sermayenin hareket yasalarının” günümüzde geldiği noktanın ciddiyetine dikkat çekerken, Marx’ın perspektifini kuramsal olarak güncel meselelerle birleştirir. Tüm emekçilerin yaşamlarını sürdürmek için verdikleri mücadelelerin sebeplerini çözmek ve anlamak için sermaye kavramının evrimi gereklidir. Çağımızın gerçekliğini kavrayabilmek için, sermayenin işleyiş biçimlerinin derinlemesine analiz edilmesi elzemdir.

“`

Related Posts

LGS Sınavına 1 Milyondan Fazla Öğrenci Başvurdu

LGS sınavına bir milyonun üzerinde başvuru olduğunu açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın yurt içi ve yurt dışında 937 merkezde gerçekleşeceğini duyurdu. 

Rötar stresiyle baş etmenin yolları

Uçuş iptalleri veya gecikmeler en iyi planları bile altüst edebilir. Ancak bu beklenmedik durumlarda sakin kalmak sadece plan değil, beceri de gerektirir. Uzman tavsiyeleriyle böyle bir duruma hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanmamızı sağlayacak bir rehber hazırladık: Beklemelere karşı stres yerine çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirin ve haklarınızı da bilin.

TUNCELİ BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 KURBAN BAYRAMI || Tunceli’de bayram namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet Kurban Bayramı namaz vakitleri

Tunceli bayram namazı saati belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, il il Kurban Bayramı bayram namazı saati diyanet.gov.tr ile paylaştı. 2025 Kurban Bayramı 1. günü 6 Haziran Cuma günü idrak edilecek. Bayramın ilk günü bayram namazı da eda edilecek. Bayram namazı saatleri Diyanet’in namaz saatleri üzerinden öğrenilebiliyor. Peki, Tunceli bayram namazı saat kaçta? Diyanet Tunceli Kurban Bayramı namaz vakitleri 2025

BUGÜN KABİNE TOPLANTISI (2 HAİZRAN PAZARTESİ) VAR MI? || Gözler Bayram Tatili kararında! Bugün Kabine Toplanacak mı, bayram tatili uzatılacak mı? İşte detaylar…

Kabine Toplantısı tarihi özellikle Bayram Tatili süresinin uzatılmasıyla ilgili beklentilerle birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bilindiği üzere Kurban Bayramı 6 Haziran Cuma günü başlayacak. 5 Haziran Perşembe günü ise Arife günü olduğu için yarım gün resmi tatil olacak. Kabineden sürpriz bir karar çıkması halinde yarım gün tatilin tam gün yapılması ve böylelikle Kurban Bayramı Tatilinin 5 güne çıkma ihtimali bulunuyor. Son Kabine Toplantısı 12 Mayıs tarihinde yapıldı. Genellikle 2 hafta arayla yapılması nedeniyle kamuoyunda “Kabine Toplantısı bugün 2 Haziran Pazartesi günü var mı?” ve “Bugün Kabine Toplanacak mı, bayram tatili uzatılacak mı?” sorularının cevabı araştırılıyor. İşte merak edilip sorgulanan sorunun cevabı…

Son dakika hava durumu tahminleri il il | Yarın (1 Haziran) hava nasıl olacak, pazar günü İstanbul’da yağmur var mı? Meteoroloji’den sağanak uyarısı!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. Sıcaklıklar İstanbul’da mevsim normallerinin altında seyrederken, yarın yağmur yağacak mı? merek konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre pazar günü Edirne, Tekirdağ, Balıkesir, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Kars ve Ardahan çevreleri ile Afyonkarahisar, Karabük, Kastamonu, Çorum, Tokat, Ordu ve Samsun’da sağanak yağış görülecek. İstanbul’da da pazar günü sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? İşte, il il 1 Haziran hava durumu değerlendirmeleri.

POMEM SÖZLÜ MÜLAKAT NE ZAMAN? 32.Dönem POMEM sözlü mülakat tarihi açıklandı mı, ayın kaçında yapılacak?

POMEM sözlü mülakat tarihi için adayların gözü kulağı Polis Akademisi Başkanlığı duyurusuna çevrildi. 11 Aralık tarihinde POMEM ön başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından süreç 32. Dönem POMEM sınavlarına geldi. Ön Sağlık Kontrol Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçiren adaylar mülakat ve parkur sınavlarına katılacak. 32. Dönem POMEM sözlü mülakat sınavları iki aşamalı olarak yapılacak. Söz konusu sınavda Fiziki Yeterlilik Sınavı aşamasını başarı ile geçen adaylar Polis Akademisi Başkanlığınca e-Devlet üzerinden ilan edilecek. İşte, POMEM mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.