Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

En çok ataması olan bölümler açıklandı: Okul biter bitmez hemen iş başı yapıyorlar

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih maratonu resmen başladı. Binlerce üniversite adayı, kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerine en uygun bölümü seçmeye çalışırken, özellikle 2 yıllık ön lisans programları yoğun ilgi görüyor. Hem kısa sürede mezun olma avantajı hem de iş bulma imkânlarının fazla olması nedeniyle 2 yıllık bölümler, öğrenciler tarafından dikkatle araştırılıyor. İşte ataması en yüksek olan bölümler…

Üniversite tercih maratonu başladı: Öğrenciler nelere dikkat etmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday için tercih süreci resmen başladı. Öğrenciler, hayalini kurdukları üniversite ve bölümler için tercih listelerini hazırlarken dikkatli ve bilinçli adımlar atmak zorunda. Uzmanlar, tercih döneminin sınav kadar önemli olduğunu vurgularken, adayların puan odaklı değil, ilgi ve hedef odaklı hareket etmeleri gerektiğini söylüyor.

SON DEPREMLER 16 TEMMUZ AFAD VE KANDİLLİ || Erzincan ve Bilecik’te deprem! Deprem mi oldu? Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler 16 Temmuz AFAD ve Kandilli tablosu hissedilen son sarsıntıların ardından en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Kaydedilen verilere göre saat 04.19’da Erzincan Kemah’ta 2.5 büyüklüğünde ve saat 08.30’da Bilecik Söğüt’te 2.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 16 Temmuz Çarşamba son depremler listesi…

Safer ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı ne zaman bitiyor? Safer ayı başlangıç tarihi 2025!

Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı, 2025 yılında Müslümanlar tarafından merakla bekleniyor. Muharrem ayının sona ermesiyle birlikte başlayacak olan Safer ayı, manevi atmosferi ve ibadetleriyle İslam dünyasında önemli bir yere sahip. Peki, 2025 Safer ayı başlangıç tarihi ne zaman? Muharrem ayı ne zaman bitiyor? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 dini günler takvimine göre Safer ayının başlangıç ve bitiş tarihleri 2025!

MERKEZİ ATAMA 2025 KPSS/1 TERCİH KILAVUZU: ÖSYM KPSS tercihleri başladı mı? 2025 KPSS-1 yerleştirme tercih kılavuzu yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak?

Merkezi atama 2025 KPSS/1 tercih kılavuzu için heyecanlı bekleyiş başladı. Kamu personeli olmak isteyen adaylar, belirlenen takvim doğrultusunda işlemlerini tamamlayacak. Merkezi atama tercih listeleri, KPSS puanları ve kılavuzda yer alacak başvuru şartları doğrultusunda şekillenecek. KPSS tercihleri ais.osym.gov.tr üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile gerçekleştirilecek. Peki, ÖSYM KPSS tercihleri başladı mı? 2025 KPSS-1 yerleştirme tercih kılavuzu yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak? İşte, Merkezi atama 2025 tarihleri…

ALES SONUÇ İLAN TARİHİ 2025 || ÖSYM tarihi duyurdu! ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak? 6 Temmuz Pazar günü yapılan sınava giren yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki sınav sonuç tarihi ÖSYM tarafından ilan edildi. Bununla birlikte sınav sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle öğrenilebilecek. Peki, ALES – 2 sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen ayrıntılar…