Bakan Kurum’dan belediyelere müsilaj uyarısı

“`html

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan Önemli Açıklamalar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2. Uludağ Çevre Forumu’nda geniş katılımcılara hitap etti. Müsilaj sorununa dikkat çeken Bakan Kurum, “Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerimiz, ortak çalışmalarımızı yeterince yerine getirmiyor. Doğamıza verdikleri taahhütleri bir an önce gerçekleştirmelerini bekliyoruz. Atık su arıtma tesislerinin artık hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda beklemeye tahammül yoktur. Biz de üzerimize düşeni yapmaya ve her türlü destek vermeye hazırız. Çevre konusunda yaşanan sorunlarda siyaset yeri değil” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu’nda, Bursa’nın Ulu Cami Meydan Projesi’nden Tarihi Hanlar Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasına kadar birçok projede önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi. Forumda ayrıca, akademisyenler, kamu temsilcileri ve iş dünyasından katılımcılar da yer aldı.

“Belediyeler Yükümlülüklerini Yerine Getirmiyor”

Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun iklim değişikliği nedeniyle büyüdüğüne vurgu yaparak, “Deniz suyu sıcaklıklarının artışı ve kirlilik seviyesinin yükselmesi, müsilajın tekrar ortaya çıkmasına yol açıyor. Bakanlık olarak, müsilaja karşı birlikte hareket ettiğimiz belediyelerle hazırladığımız eylem planına sıkı sıkıya bağlıyız. Ancak, bu belediyelerin yeterince faaliyette bulunmadığını üzülerek belirtmek zorundayım” diye ifade etti.

“Çevrede Siyaset Yeri Değil”

Bakan Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde belediyeleri, taahhüt ettikleri ileri biyolojik atık arıtma tesislerini derhal tamamlamaları konusunda tekrar uyardı. “Marmara’ya kıyısı bulunan tüm yerel yönetimlerden doğaya verdikleri taahhütleri bir an önce yerine getirmelerini bekliyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların tekrar yaşanmaması için atık su arıtma tesislerine acilen ihtiyaç var” dedi.

“Doğa Tahribatı Ekosistemi Tehdit Ediyor”

Bakan Kurum, iklim değişikliğinin etkilerini de gözler önüne sererek, “Küresel ölçekte bir gün bile afetsiz geçmiyor. Doğal afetler, ekosistem dengesini sarsmakta ve tarım ile gıda güvenliğimizi tehdit etmektedir. Bazı bölgeler kuraklık ve iklim göçleri nedeniyle neredeyse boşalmış durumda” şeklinde konuştu.

“Döngüsel Ekonomi Fırsatları Değerlendirilecektir”

Kurum, forumda Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini ve aldığı önlemleri paylaşarak, “2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladık, ancak adaletsiz uygulamaları tanımıyoruz. Türkiye olarak, büyüme ve kalkınmaya devam ederken doğayla uyumlu sanayi devrimini de gerçekleştirmek için çalışıyoruz” dedi.

“Sıfır Atık Projesi Yeni Aşamalara Geçiyor”

Bakan Kurum, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ile Türkiye’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı nedeniyle gelen kısıtlamaları fırsata çevireceğini belirtti. “Sanayide yeşil dönüşüm için yeni bir süreç başlatıyoruz. Tesislerimizin yeşil dönüşüm belgeleri olacak ve bu durum yeni mali fırsatlar sunacak. Geri dönüşüm konusunda daha etkin olmalıyız. Yeni aşamalarla sıfır atık projemizi büyütüyoruz. Sakarya’yı da depozito sistemine pilot il olarak seçtik” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, 2053 Hedefine Önceden Ulaşacak”

Bakan Kurum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının payını 2035 yılına kadar %65’e çıkaracağını belirtti ve “Türkiye Cumhuriyeti, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine çok daha önce ulaşacak. Türkiye Yüzyılı, çevre koruma ve doğaya sahip çıkma dönemidir” dedi.

“Konut Töreninde Önemli İsimler Yer Alacak”

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerinin etkilediği on bir ilde büyük ölçekli şehirler inşa ettiklerini dile getirdi. “Ülkemizi deprem konusunu gündemden hemen çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki ay, 250 bininci konutun anahtarlarını Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Kahramanmaraş’ta teslim edeceğiz” dedi.

“Marmara Depremi Beka Meselesidir”

İstanbul ve Marmara bölgesindeki deneyimlerin hızla yaygınlaştırılacağını söyleyen Kurum, “Marmara’nın ekonomik ağırlığı nedeniyle buradaki bir deprem, ülkemiz için beka meselesidir. Kentsel dönüşüm artık bir zorunluluk, bunu hep birlikte gerçekleştirip afet riskini minimize etmeliyiz” diye belirtti.

“PKK’nın Silah Bırakması Kardeşliğin Zaferidir”

Bakan Kurum, terörle mücadelede gelinen noktaya dikkat çekerek, “PKK terör örgütünün silah bırakması, bu milletin iradesinin bir göstergesidir. Türkiye, kardeşlik ve birlik içerisinde daha güçlü bir geleceğe yürüyecektir. Hepimizin görevi huzur, barış ve istikrarı sağlamak için mücadele etmektir” dedi.

“`

Related Posts

Bakanlığın yüzde 75 hibesiyle 73 üreticiye kuru fasulye tohumu verildi

Edirne genelinde, 73 üreticiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi” (TAKE) kapsamında, 625 dekar alana ekilmek üzere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu verildi. “Tarım Arazilerinin Kullanımının …

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 22 azaldı.

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …