Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Halkımıza teşekkür ediyorum. Halkımız 2 Nisan günü alışverişlerini öne çekip ekonomiye kazandırdılar. Vatandaşlar boykotçuları boykot etti. Başaramadılar, boykotçular kaybetti ekonomi kazandı.
BKM diye bir kurum var. Kartlı alışverişleri takip eder ve kayıt altına alır. Kartlı alışverişlerin yüzde 55’i BKM kaydından geçer, yüzde 45’i de bankalar üzerinden geçer ve 5-6 gün içinde BKM’ye iletiliyor. Nakit alışverişi TÜİK takip ediyor. 2 Nisan’da vatandaşlarımızın BKM’den geçen kartlı alışverişleri bir gün öncekinin yüzde 100 fazlasıydı. 2 Nisan’da 28 milyar lira civarında BKM’ye kayıtlı kartlı alışveriş vardı. Dün gece 12’den saat 17’ye kadar olan kısmı için yaptı.
“İKİ KAT FAZLA ALIŞVERİŞ YAPILDI”
2 Nisanda 1 Nisana göre iki kat fazla alışveriş yapıldı. Boykot çabaları tutmadı. Ekonominin durması gerçekleşmemiştir. CHP rüşvet soruşturmalarını unutturmak istiyor.
“İŞ DÜNYASI KAOSUN YANINDA DURMADI”
Halkın sağduyusu galip geldi. Boykot amacına ulaşmadı. İş dünyası kaosun yanında durmadı. Teşekkür ediyoruz. Vatandaşlar alışveriş için kuyruğa girdi, yanımızda durdu.
Adeta insanları baskılamaya, boykota katılmaya mecbur etme girişimde oldular, ama başaramadılar. CHP’li esnaf tepkiliydi. Ekmeğimizle oynanıyor dediler.”
2 NİSAN’DA KARTLI ALIŞVERİŞLERİN TUTARI MART AYI ORTALAMASINI GEÇTİ
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2 Nisan’da, bayramın son günü olan 1 Nisan Salı gününe göre daha fazla işlem gerçekleşirken, aynı tarihte işlemlerin 3-22 Mart ortalamasının tutar olarak üzerinde olduğu görüldü.
AA muhabirinin BKM verilerinden derlediği bilgilere göre, 1 Nisan’da 14 milyar TL olan alışveriş miktarı 2 Nisan’da 28 milyar TL’ye yükseldi. Ülke çapında gerçekleşen tüm kartlı işlem adetlerinin yaklaşık yüzde 55’i BKM üzerinden geçerken, bankaların kendi sistemlerinde işledikleri işlemler ise ilgili bankalar tarafından 5 gün içerisinde BKM ile paylaşılıyor.
Dolayısıyla 2 Nisan tarihine ait toplam kartlı ödeme sistemleri verileri en erken 7 Nisan itibarıyla raporlanabilecek. BKM tarafından açıklanan grafikler sadece BKM üzerinden geçen, günlük olarak saat 00.00 ile 17.00 arasında gerçekleşen alışveriş işlem verileri baz alınarak hazırlandı.
Bu verilere göre, 2 Nisan’da, bayramın son günü olan 1 Nisan Salı gününe göre daha fazla işlem gerçekleştiği, 3-22 Mart ortalamasının da tutar olarak üzerinde olduğu görüldü.
İşlem adetlerindeki değişimler, bayram öncesi yoğun alışveriş durumu, bu haftanın okul ara tatili ve 9 günlük idari tatil olması ile birlikte hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilirken, ileriki günlerde birikecek verilerle daha sağlıklı bir resim görülmesi mümkün olacak.
Paylaşılan verilere göre, günlük alışveriş işlem tutarı 2 Nisan’da 28 milyar TL, 1 Nisan’da ise 14 milyar TL olarak gerçekleşti.
Çarşamba gününün bir önceki çarşamba ile kıyaslandığı verilerde, 2 Nisan Çarşamba günü saat 00.00 ile 17.00 arasında işlem tutarı 28 milyar TL olurken, 26 Mart’ta 28,9 milyar TL, 19 Mart’ta 25,3 milyar TL, 12 Mart’ta 24,5 milyar TL, 6 Mart’ta 27,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
Böylece 2 Nisan Çarşamba günü, bayramdan önceki çarşamba günü haricinde mart ayındaki diğer çarşamba günlerinden daha yüksek ciro elde edildi.