CHP’li Tanrıkulu’ndan Bakan Tunç 21 TÜSİAD sorusu

İktidarın ekonomi ve hukuk politikalarını eleştiren TÜSİAD Yüksek İstişare Başkanı Ömer Aras’a soruşturma başlatılması tepkilere neden olurken CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle 21 soruluk bir soru önergesi verdi. 

Tanrıkulu, “Son yıllarda Yargının imza attığı uygulamalarda mutlaka bir siyasi bağlantı olduğu görülmektedir. TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen iş insanlarını barındıran, köklü bir işveren örgütü olup, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı dün, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili eleştirilerini, kaygılarını ve beklentilerini ortaya koyan bir açıklama yapmış, bu açıklamaların tümü eleştiri kapsamındadır. Savcılığın yaptığı açıklamaya göre “Yargıyı etkilemeye teşebbüs.” denilmekte, ancak, Yargı makamları bu tür açıklamalardan etkilenmemelidir. Ayrıca Yargıyı etkileme suçu, etkileyebilecek güce sahip olanların etkilemesini barındırmaktadır.” değerlendirmesini yaptı. 

Tanrıkulu şunları kaydetti:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13 Şubat 2025 tarihinde TÜSİAD Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili Yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikte sözler sarf ettiği iddiasıyla “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından 14 Şubat 2025 tarihinde resen soruşturma başlatılmıştır.

BAKAN TUNÇ’A 21 SORU

Bu bağlamda;

1. TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın yukarıda gösterilen tam konuşma metnindeki hangi ifade veya ifadeler suç unsuru taşımaktadır ?

2. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuşmadaki hangi ifade/ifadeleri Başlangıç Şüphesi olarak değerlendirmiştir ?

3. Kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki sözler” ile ifade edilen bahse konu dünkü açıklamada hangi barış bozulmaktadır? Kamu barışının tanımı nedir? Savcılık böyle bir tanım yapmış mıdır?

4. Hangi durumlarda kamu barışı bozulmaktadır ya da bozulmamaktadır? Buna dair bir tanımlama var mıdır?

5. Bundan sonraki adımlar sırasıyla Makul Şüphe ve Kuvvetli Şüphe gerekçeleri ile bir gözaltına alma ve tutuklama süreçlerine mi evrilecektir ?

6. Türkiye’nin en önemli iş dünyası örgütlerinden biri olan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer ARAS hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma’ suçlarından İstanbul Başsavcılığınca 14 Şubat 2025 tarihinde başlatılan savcılık soruşturmasının, Türk iş dünyasında güven ortamını nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

7. Soruşturmanın, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini nasıl etkileyeceği ve bu durumun doğrudan yabancı sermaye girişlerine olan etkisi nedir ?

8. Türkiye’nin kredi notu ve uluslararası finans kuruluşları nezdindeki itibarı bu süreçten nasıl etkilenecektir?

9. Soruşturmanın, Türk lirasının döviz kurları üzerinde oluşturabileceği kısa ve uzun vadeli etkiler nelerdir ?

10. İş dünyasında belirsizlik ortamının artması durumunda, yerli yatırımcıların yatırım kararları olumsuz yönde nasıl şekillenecektir ?

11. Soruşturmanın, Türkiye’nin ekonomik büyüme hedefleri ve makroekonomik istikrarı üzerindeki olası olumsuz etkilerinin maliyetinin sorumluluğunu kim/kimler üstlenecektir ?

12. TÜSİAD’ın uluslararası kuruluşlar ve yabancı iş dünyası ile olan ilişkileri bu soruşturmadan nasıl etkilenebilir?

13. Soruşturmanın, Avrupa Birliği, OECD ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde Türkiye’nin demokratik ve hukuk devleti imajına etkileri neler olabilir?

14. Türkiye’nin uluslararası ticaret anlaşmaları ve yatırım ortaklıkları bu süreçten nasıl etkilenebilir?

15. Soruşturmanın, Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerindeki konumunu nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

16. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin sarsılması durumunda, uluslararası finansal kuruluşların Türkiye’ye bakışı olumsuz yönde etkilenebilir mi?

17. Soruşturmanın, Türkiye’nin uluslararası arenada ekonomik ve siyasi partnerleriyle olan ilişkileri üzerindeki uzun vadeli etkileri yabancı yatırımcıların Türkiye de yatırım planlarını olumsuz etkileyebilir mi ?

18. Soruşturmanın hukuki süreçlerinin uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmesine duyulan şüpheler Türkiye’nin hukuk devleti algısını nasıl etkileyecektir?

19. Soruşturmanın şeffaflığı ve adil yargılanma ilkelerine uygunluğuna duyulan şüpheler, yabancı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlar tarafından nasıl değerlendirilecektir?

20. Soruşturmanın siyasi veya ekonomik bir baskı aracı olarak algılanma riski var mıdır? Bu durumun Türkiye’nin uluslararası arenadaki itibarına etkileri hangi sonuçları beraberinde getirebilir ?

21. Soruşturmanın, Türkiye’deki hukuk sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin uluslararası algıyı nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

Related Posts

Deprem bağışlarını faize yatırdılar

İki otomobil üreticisinin bağışladığı 860 bin Euro’yu depremzedelere ulaştırmak yerine faize yatıran Kızılay İstanbul şubesi için suç duyurusu yapıldı. Gazze yardımları bile yollanmamış.

Özgür Özel açıkladı: Ara seçim için CHP’li 22 milletvekili istifa edecek mi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 22 CHP milletvekilinin istifa edeceği ve bu yolla ‘ara seçim’ kararı alınacağına ilişkin iddialara canlı yayında yanıt verdi.

İsrail basınından ‘ateşkes’ iddiası: Trump duyurabilir

İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta sonu Gazze’deki saldırılara son verecek bir anlaşma taslağını duyurabileceğini ileri sürdü.

Vatikan’da tarihî gözdağı: Yeni Papa neden “Leo” adını seçti?

Katolik dünyası yeni liderini seçti. ABD’nin Chicago kentinden gelen Kardinal Robert Prevost, Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri olarak Papa ilan edildi. Prevost, kendisine “Leo” adını seçti. Papa’nın seçtiği bu isim, yalnızca tarihsel bir gönderme …

Özgür Özel canlı yayında cevapladı: Dikkat çeken ‘çelik yelek’ yanıtı

CHP lideri Özgür Özel, canlı yayında kendisine saldırıyla ilgili ‘çelik yelek var mıydı üzerinizde’ sorusunu yanıtladı. Özel, aynı zamanda saldırıya ilişkin “O adam iki saat boyunca orada oturuyor, elini kolunu geriyor. Ben beklenmedik şekilde 18 dakika geç çıktım. İl Başkanımız da giremedi oraya. 18 dakika boyunca beklemiş” ifadelerini kullandı.

Meclis’te kabul edildi: Bunu yapan 15 bin lira ceza ödeyecek

112’ye yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaların artırılmasını da öngören kanun teklifi, TBMM’de kabul edildi. Teklife göre; 112 Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakanlara uygulanan idari para cezası 250 liradan 1500 liraya yükseltildi. Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarın asılsız olduğunun olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi halinde ise 15 bin lira idari para cezası verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir